יש לך שאלה?

אפשר לדבר איתנו ישירות, בוואטסאפ 073-393777, בטלפון 073-3937770 ובדוא״ל rama@education.gov.il
לכל השאלות והתשובות על:

המבחן הארצי מתחיל בשעה 10:00. צוות ההשגחה מטעמנו יגיע לבית הספר בבוקר הבחינה (בין השעות 09:00-09:30), ויביא עִמו את חוברות הבחינה. על פי רוב יכלול הצוות רכז בית ספרי (שיביא וייקח עימו את ארגז המבחנים ומעטפה נפרדת ובה בחינות תלמידי השילוב הזכאים להתאמות מחוץ לכיתה), ומספר משגיחים שיוצבו בכיתות.

כמה דברים שעל בית הספר להכין מראש: 

  • יש להכין מראש, בכל כיתה, רשימה אלפביתית של התלמידים הכוללת גם מספרי תעודות זהות.
  • יש לשבץ בכל כיתה מורה שמכיר את תלמידי הכיתה, ולא עוסק בהוראת המקצוע הנבחן (למעט במבחנים לכיתה ד', בהם מורה המקצוע רשאי להיות בכיתה).
  • יש לבקש מהמורה לסייע להדביק את מדבקות התלמידים על גבי חוברות הבחינה ולשמור על המשמעת בכיתה ועל טוהר הבחינה. התלמידים נדרשים לעבוד באופן עצמאי ובלי סיוע המורים.
  • יש לקבוע מראש האם לאפשר לתלמידים שיסיימו את המבחן להישאר בכיתה או לצאת ממנה. חשוב לעדכן בכך את המורה שיהיה נוכח בכיתה. 
  • יש לדאוג להתאמות הנדרשות לתלמידי שילוב שאושרה להם היבחנות מחוץ לכיתה. נבקש מהגורם שהגדרת בממשק איסוף הנתונים להוציאם מהכיתה לפני תחילת המבחן, לבחון אותם, ובסיום הבחינה להשיב את המבחנים לרכז המשגיחים. ההתאמות מחוץ לכיתה הן באחריות בית הספר: יש לדאוג בעוד מועד להקצאת חדרים שקטים ואנשי צוות להשגחה. ניתן לצפות בהתאמות שאושרו בממשק איסוף הנתונים שלנו.

משך הבחינה - עד 90 דקות. כל תלמיד יוכל לקבל תוספת זמן עד 30 דקות בהתאם לצורך.

 ההשתתפות בבחינה היא חובה לתלמידים, כחלק מתוכנית הלימודים, אך אין בבחינה ציון לתלמיד, והיא אינה יכולה להיות חלק מהערכת התלמיד. הדבר מופיע על גבי טופסי הבחינה. אנו ממליצים לשקף לתלמידים שההשתתפות היא חובה ולהסביר שהבחינה נועדה לסייע לבית הספר ולמערכת החינוך להיות טובים ומדויקים יותר.

בכל שאלה או בעיה המתעוררת ביום המבחן ניתן לפנות לרכז ההשגחה, או למוקד ראמ"ה בווטסאפ (073-3937770), בטלפון (073-3937777 שלוחה 0) או דוא"ל (rama@education.gov.il).

לשיתוף

כלל המבחנים והסקרים שיתקיימו בתשפ"ה, לצד הפניות למפרטים ולפרטים הטכניים, מפורטים בעמוד על מערך ההערכה תשפ"ה. בקצרה, אלה המבחנים המרכזיים הצפויים במערכת:

  • תלמידי כיתה ד' מבחנים בשפת-אם (עברית או ערבית)
  • תלמידי כיתה ו' נבחנים בבחינה אחת: מתמטיקה או אנגלית.
  • תלמידי כיתה ו' במגזר הערבי, בשליש מבתי הספר, נבחנים בעברית.
  • תלמידי כיתה ט' נבחנים בבחינה אחת: שפת-אם, אנגלית או מדע וטכנולוגיה.

הודעה על תחום הדעת אליו נדגמו תלמידי ו' ו-ט', והודעה על ההשתתפות במבחן בעברית דלוברי ערבית, נשלחת למנהלי ומנהלות בתי הספר כחודש וחצי לפני המבחן. בתי הספר יכולים לבחור לעשות מבחנים נוספים, גם אם לא נדגמו, על מנת לאפשר להם תמונה רחבה יותר על האתגרים והחוזקות של בית הספר. אנו שמחים לעדכן שלמעלה מ-1,300 בתי ספר בחרו בשנה שעברה (תשפ"ד) להשתתף בסקר הבית-ספרי של ראמ"ה מיוזמתם.

השנה, בעקבות טבח ה-7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל", עודכן והותאם מערך ההערכה: בתי הספר שפונו מאז 7 באוקטובר - אינם נדרשים השנה להשתתף במבחנים. תלמידים אשר הם או קרוב משפחה מהמעגל הראשון שלהם נפגעו או חלילה נפלו במלחמה - אינם נדרשים השנה להשתתף במבחנים. תוצאות בתי ספר בחיפה ובצפון שהיו השנה תחת מגבלות של פיקוד העורף - ידווחו בנפרד מיתר בתי הספר. נסמן את דו"חות בתי הספר שהלמידה בהם שובשה, ונתוניהם יופרדו כדי להבהיר את מצבם הייחודי. מידע נוסף זמין בשאלה ייעודית בנושא.

לשיתוף

אנו מדווחים בנפרד על כלל התלמידים המשולבים (סל אישי וסל מוסדי) וכלל התלמידים שעלו או היגרו ארצה בארבע השנים שלפני תחילת שנת הלימודים בה מתקיים המבחן (1 בספטמבר).. הם אינם נכללים בממוצע בית הספר, אלא אם בית הספר ביקש זאת בתהליך איסוף הנתונים שלפני הבחינה. אנו עושים זאת מתוך הבנה שרמתם שונה מיתר התלמידים, מסיבות שונות שאינן משקפות את מידת ההצלחה של בית הספר.

חשוב לדעת: הדיווח הנפרד מבוסס על הרישומים במערכות המשרד ביום הבחינה, ולא רק על דיווחי בית הספר. המשמעות היא שגם אם בית הספר לא דיווח על תלמידים אלה בממשק איסוף הנתונים שלנו - הם עדיין ידווחו בנפרד.

לצורך עיבוד הנתונים, אנו מתבססים על נתוני השילובית וקובץ פילוח תמיכות, ועל נתוני משרד החינוך בכל הקשור לתאריך העלייה. נתונים אלה "נגזרים" נכון ליום הבחינה.

לשיתוף

כתפיסה, תלמידי שילוב הם חלק בלתי נפרד מכיתות האם הרגילות שלהם ומהלמידה השוטפת בהן. לכן, חשוב לנו שישתתפו ככל הניתן כמו כולם במבחנים ובסקרים. הדרתם משמעותה פגיעה בנו כמערכת, ופגיעה בהם כתלמידים. רבים מתלמידי השילוב יכולים להשתתף ללא צורך בהתאמות מיוחדות. במקרים בהם תלמידים אלה נזקקים להתאמות, ראמ"ה מאפשרת זאת בהתאם למדיניות ההתאמות ועל פי סוגי ההתאמות הניתנות בתוך כיתת האם - או מחוצה לה.

רשימת התלמידים הזכאים להתאמות "נסגרת" כחודש ימים לפני המבחן ("המועד הקובע"). זאת, על מנת שנוכל לארוז עבורם מבחנים במעטפה נפרדת, ולהדפיס רשימות מדוייקות ליום הבחינה. כדי לאפשר התאמות:

  1. על בית הספר להזין את ההתאמה לכל תלמיד במערכת איסוף הנתונים שלנו עד חודש ימים לפני הבחינה, ולהצהיר שהתלמיד מקבל התאמות אלה גם במבחנים בבית הספר.
  2. ‍על בית הספר לוודא רישום תקף של התלמידים במערכות המשרד (שילובית או פילוח תמיכות). יש להשלים הרישום עד למועד הקובע (כחודש לפני המבחן), ולוודא שהוא בתוקף (אחת לתקופה נדרש רישום מחדש).

עם השלמת שלב איסוף הנתונים, אנו מבצעים בדיקות של פרטי התלמידים מול מערכת השילובית ומערכת פילוח תמיכות. אם הדיווחים תואמים, נאשר את הבקשות. כשבוע עד שבועיים לפני כל מבחן נשלח דוא"ל להנהלת בית הספר עם קישור למערכת האיסוף, שם ניתן יהיה לראות אילו התאמות אושרו.

  • אם התאמה אושרה - על בית הספר להבטיח את התנאים שיאפשרו לתת אותה ביום הבחינה (למשל, חדר שקט או ליווי של סייעת), כחלק מההיערכות ליום הבחינה.
  • אם התאמה לא אושרה - בהנחה והתלמיד לא היה רשום כנדרש בשילובית, יש להשלים את הרישום עד ליום המבחן, על מנת להבטיח שנתוני התלמיד ידווחו בנפרד, שלא כחלק מהממוצע הבית-ספרי.

תלמידי החינוך המיוחד פטורים מהשתתפות במבחנים כברירת מחדל.

לצערנו, איננו יכולים תפעולית לאשר התאמות שלא דווחו לנו עד למועד סגירת מערכות האיסוף שלנו, כחודש לפני המבחן. הסיבה לכך היא המורכבות התפעולית העצומה של ניהול בחינה בהיקף ארצי, כפי שניתן לראות בתמונה זו:

(חדר אריזת מבחני ראמ"ה. צילום: לי-רז מאור)

בצילום ניתן לראות את חדר האריזה שלנו, שמפעילה "טלדור", בחודש שלפני המבחן. בסופו - ניצבים לרוב למעלה מ-1,000 ארגזים, זה על זה, מוכנים לשינוע לכל הארץ. חבילת המבחנים לתלמידי השילוב, יחד עם שמותיהם ומדבקות ייעודיות עבורם, נארזת גם היא בכל ארגז, בהתאם לסמל המוסד ולקודי הסריקה השונים שעל החבילה. אנו מתחילים באריזה מיד לאחר "המועד הקובע", עם סגירת המערכת לאיסוף נתונים. כל טעות עלולה להביא לשיבוש הבחינה בבתי הספר, וכל תקלה עלולה לעכב את השינוע המאובטח של הארגזים למאות רבות של בתי הספר בכל הארץ.

לשיתוף

ההשתתפות במבחנים היא חובה, בהתאם לחוזר מנכ"ל משרד החינוך. יוצאים מהכלל הם:

  1. תלמידים בחינוך המיוחד: כיתות החינוך המיוחד פטורות מהיבחנות כברירת מחדל, בשל השונות הרבה בתוכניות הלימודים האישיות שלהם. מנהלי בתי הספר יוכלו לבקש לבחון תלמידים אלה או חלק מהם, על פי שיקול דעתם.
  2. תלמידי שילוב עם סל אישי: במקרים חריגים במיוחד, בהם תלמידים אלה (1) פטורים באופן קבוע ממבחני בית הספר, (2) מתמודדים עם בעיות חריגות ומורכבות, דוגמת מוגבלות שכלית או אוטיזם ו-(3) להערכת מנהל בית הספר ההיבחנות עלולה להזיק להם, בסמכות המנהל לבקש לפטור את התלמיד ממבחן.  
  3. תלמידים עולים / חוזרים: תלמידים אשר הגיעו ארצה בשנתיים שלפני יום תחילת שנת הלימודים (1 בספטמבר), של השנה בה מתקיימת הבחינה - אינם נדרשים להשתתף בה. זאת, לאור ההבנה שהם מתמודדים עם פערים שפתיים, אשר ישפיעו על הישגיהם.
  4. תלמידים ששפת האם שלהם שונה: מהגרים או תלמידים אחרים אשר לומדים בבית הספר שאינו מלמד בשפת האם שלהם - לא נדרשים להיבחן, אם הצטרפו לבית הספר בשנתיים שלפני יום תחילת שנת הלימודים (1 בספטמבר), של השנה בה מתקיימת הבחינה.
  5. תוכניות לימודים בינלאומיות: בתי ספר אשר יש להם היתר ללמד בהתאם לתוכניות לימודים שאינן ישראליות, בשפה שאינה עברית או ערבית, אינם נדרשים להשתתף במבחני ראמ"ה. זאת, מאחר ותכני הלימוד של התלמידים אינם תואמים את התכנים הנבחנים.
  6. מקרים אישיים חריגים: תלמידים אשר בשבועיים שלפני הבחינה אחד מקרובי משפחתם הקרובים נפטר (אחים, אחיות, הורים, סבים או סבתות), נפצע באופן פתאומי (דוגמת תאונת דרכים או פיגוע) או נותק עימו הקשר בנסיבות טרגיות - אינם נדרשים להשתתף במבחן.

‍את בקשות הפטור יש להגיש בממשק איסוף הנתונים של ראמ"ה, עד לחודש שלפני הבחינה, במועד שקובעת ראמ"ה (אותה מערכת בה יש להזין את הבקשות למתן התאמות לתלמידי שילוב). ככל שמדובר במקרים אישיים חריגים, יש לפנות אלינו בכתב, מוקדם ככל הניתן. ללא שהבקשות יוגשו בזמן, לא נוכל לאשר אותן. ככלל, עד למתן האישור הכתוב של ראמ"ה (במערכת האיסוף או בדוא"ל), כל התלמידים צריכים להיבחן. ללא האישור, נאלץ לראות בתלמידים שלא ישתתפו בבחינה כתלמידים שנעדרו ממנה, באופן שיפחית את שיעור ההשתתפות של בית הספר.

כאשר ניתן פטור ממבחן לתלמידים הנמצאים בבית הספר, אנו ממליצים לאפשר לתלמיד לקחת חלק באירוע ההערכה דרך משימת הערכה חלופית בבית הספר, שתקטין את הסיכון להדרה או לפגיעה בכבודו. 

לשיתוף

ראמ"ה מעדכנת את ההורים במסרון שילדיהם עתידים להשתתף בבחינה. להודעה יצורף סרטון הסבר בעברית ובערבית, אשר נועד לתאם ציפיות, ולהפיג חששות ולחצים. עוד אנו מעדכנים את ההורים שבסוף הבחינה יוצג לתלמידים שאלון עמדות קצר. שאלון זה נועד לאפשר ניתוח טוב יותר של תוצאות התלמידים, אך ההורה יכול לבקש מילדיו לא לענות עליו. 

ניתן לעדכן את ההורים בפרטים אלה, ולהעביר להם קישור לאתר ראמ"ה, לעמוד על מערך ההערכה ו/או לעמודי המבחנים הרלוונטיים.

לשיתוף

לאחר שבתשפ"ד ביטלנו את כלל המבחנים והסקרים במערכת החינוך, בתשפ"ה ביצענו שורה של התאמות ועדכונים למערך ההערכה, לאור הקושי והשיבוש שיצרה המלחמה על פעילות בתי הספר.

בתי הספר שפונו מאז השבעה באוקטובר (בצפון ובדרום) אינם נדרשים להשתתף השנה במבחנים. בתי הספר הללו יוכלו להשתתף במבחנים מבחירה, או לקבל את המבחנים מודפסים לצורך הערכה פנימית. בתי ספר בחיפה ובצפון שהיו השנה תחת מגבלות פיקוד העורף והלמדה בהם שובשה, ישתתפו במבחנים אך תוצאותיהם ידווחו בנפרד מיתר בתי הספר, כדי להבהיר את מצבם הייחודי.

הסקרים מתקיימים השנה כמתוכנן בכלל בתי הספר. בבתי ספר שהשתלבו בהם תלמידים מפונים, אנו מאמינים ככלל שהדרתם מההערכה תפגע בהם, ותשדר מסר לא נכון. יחד עם זאת, במידה וההערכה עלולה להזיק להם, יוכלו מנהלי בתי הספר לפטור מהבחינה תלמידים שהם קרובי משפחה מדרגה ראשונה לנפגעי המלחמה, או שהיו במעגל הראשון של הטבח. בבתי ספר שרוב תלמידיהם הם מפונים שהשתלבו: אנחנו נמצאים בקשר ישיר עם בתי הספר הללו, ומאפשרים למנהלי בתי הספר לבחור כיצד ירצו לבצע את ההערכה השנה.

תלמידים שהם או קרובי משפחתם (במעגל ראשון) נפגעו בטבח או במלחמה, אינם נדרשים להשתתף במבחנים ובסקרים. אנא מסרו לתלמיד ולצוות החינוכי העוטף אותו חיבוק גדול גם מאיתנו בראמ"ה. אנחנו מקווים שיחד עם צוות בית הספר הוא מצליח להתאושש ולחזור לאט לאט לשגרה. בצידנו, אנחנו כמובן נחריג אותו ואין צורך שישתתף בהערכה החיצונית. נבקש לקבל את תעודת הזהות של התלמיד בדואר אלקטרוני ונעדכן זאת במערכות. חשוב כמובן לעשות הכל כדי שהתלמיד לא ירגיש מודר מהכיתה, ואנחנו מבקשים שתקדישו לכך מחשבה.

ביחס לבתי ספר שעברו שנה קשה במיוחד (מורים רבים גויסו למילואים, בית הספר פונה והופעל במקום אחר או שהתלמידים מתמודדים עם קושי) - אנחנו מבינים היטב את הקושי, וברור לנו שהשנה הזו היא אינה שנה סטנדרטית. אנחנו גם נשקף בדו"ח הבית ספרי ובדו"חות הארציים, על בסיס דיווחי המנהלים, מידע על היקף הצוות שעבודתו שובשה והיקף הלימודים שבוטלו או נעשו מרחוק. ועדיין, ההחלטה שהתקבלה במשרד בתמיכת ראמ"ה היא שלמרות הכל, יש ערך בתמונת מצב ובנתונים. הם יכולים לסייע לכם באתגר שאיתו אתם ומערכת החינוך כולה מתמודדים.

מידע נוסף על מערך ההערכה בתשפ"ה זמין בעמוד ייעודי על מערך ההערכה בתשפ"ה.

לשיתוף

ממשק ראמ"ה לאיסוף נתוני בתי הספר זמין בקישור: https://isuf.taldor.co.il. ממשק זה משמש אותנו לאימות ועדכון הנתונים הקיימים אצלנו לפני כל מבחן וסקר בכל הקשור למבנה הכיתות בבית הספר, לפרטי המורים שאליהם יש לפנות ולהתאמות או החרגות הנדרשות לתלמידים עולים או לתלמידים משולבים. על בסיס הנתונים שבממשק אנו אורזים את המבחנים במאות ארגזים ומשנעים אותם לבתי הספר, או מבצעים את שיחות הטלפון או הפקת הקישורים לסקרים השונים.

לממשק יש שני מצבים:

  • בתקופת איסוף הנתונים, הוא מאפשר למנהלי בתי הספר לעדכן נתונים, לערוך פרטי תלמידים, לבחור התאמות לזכאים ולהגדיר איזה מהתלמידים המשולבים והעולים ייכללו בממוצע הבית ספרי.
  • בשבועות שלפני המבחן, הוא מאפשר למנהלי בתי הספר לצפות בכלל הבקשות שהעבירו להכרה בתלמידים משולבים ולמתן התאמות להם, לצד סטאטוס הבקשה (אושר/לא אושר) והסיבה לכך.

חשוב: בשבועות שלפני המבחן לא ניתן לעדכן את הפרטים בממשק, אלא לצפות בהם בלבד (במסך תלמידים עולים ומשולבים). אנו מזכירים שגם במידה והתאמה כלשהי לא אושרה, יכול בית הספר לעדכן את תלמידי השילוב ב"שילובית" עד ליום הבחינה - ונתוניהם יוצגו בנפרד.

לשיתוף

באתר ראמ"ה אפשר למצוא את גיליון קבוצות הסקירה, כאן.

קבוצה 2 היא הקבוצה שנדגמה להשתתף בסקר הבית ספרי בתשפ"ה. קבוצות 1 ו-3 יכולות לבחור להשתתף, אם ירצו. 

הודעה על השתתפות בסקר תימסר לבתי הספר כחודש וחצי לפני מועד העברת הסקר.

לשיתוף

כן, התוצאות יתפרסמו באתר ראמ"ה בצורה ידידותית, ללא ציונים או מספרים. הפרסום יציג את החוזקות והאתגרים של בית הספר בתחומים השונים.

לשיתוף
לא נמצאו תוצאות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.