מדיניות לפיתוח כלי הערכה
ראמ"ה מעוניינת להבטיח שהתוצרים השונים שלה (מבחנים, שאלונים ומבדקים) יעמדו באמות המידה המקצועיות הגבוהות ביותר (מהרמה הפסיכומטרית ועד לרמת הכתיבה), ישודרגו ככל הניתן דרך תהליכי פיתוח משתפים (באמצעות מועצות מייעצות והתייעצויות עם שותפים), יותאמו לקבוצות שונות בחברה הישראלית (הציבור החרדי, החברה הערבית, תלמידים עם צרכים מיוחדים וקבוצות נוספות), יפותחו ויוטמעו באופן שיקדם השפעה (כך שכבר בתחילת הפיתוח יוגדר הערך, קהל היעד ותהליך ההטמעה, ובסופו ניקח אחריות עד להשגת התוצאות) ויעודכנו באופן קבוע כדי להבטיח רלוונטיות (כך שהפלטפורמה הטכנולוגית עליה מופעל הכלי תהיה מתקדמת, והתכנים יעודכנו על בסיס התייעצויות, נתוני שימוש ומועילות, ושינויים בעולם). על בסיס כל אלה, גובשו הקווים המנחים לפיתוח ולעדכון תוצרים בראמ"ה:
עיקרון מס' 1: עמידה באמות המידה המקצועיות הגבוהות ביותר
ראמ"ה תפעל על מנת להבטיח שהכלים שהיא מפתחת יהיו בעלי תוקף, מהימנות והוגנות בהתאם לאמות המידה המקצועיות הגבוהות ביותר בארץ ובעולם (שעוגנו במסמך Standards for Educational and Psychological Testing, על ידי NCME - APA - AERA). בין היתר, נבדוק את הכלים שאנו מפתחים במחקרי חלוץ, נטמיע שינויים על בסיס נתונים הנאספים בשטח, נבצע ניתוחי פריטים ונוודא שהכלי הוגן ולא מייצר אפליה בשל מאפיינים שאינם נדרשים לצורך המדידה.
עיקרון מס' 2: ניהול תהליכי פיתוח משתפים, מכווני תוצאות
ראמ"ה תפעל לקדם תהליכי התייעצות בשלבים בהם ניתן לעצב את הכלים, גם טרום הפיתוח (כאשר מתגבשים הכיוונים הכלליים) וגם במהלכו (כאשר יש תוצר ראשוני להערות). במידה שלא ניתן לשתף בעלי עניין, ידע וסמכות לפני הפיתוח בשל הצורך לשמור על חיסיון הכלי, נפעל להבטיח גיוון בוועדות ההיגוי, ולקיים התייעצות אחרי הפעלת הכלי בפעם הראשונה בשטח. כתפיסה, נעשה כל מאמץ לחזור למשתתפים עם עדכון על השינויים שנעשו בעקבות התהליך.
עיקרון מס' 3: התאמה לקבוצות שונות בחברה הישראלית
ראמ"ה תפעל להבטיח התאמה שפתית, תרבותית ומגדרית של הכלים שלה עבור קבוצות שונות בחברה הישראלית, ביניהן החברה החרדית, החברה הערבית ותלמידים עם צרכים מיוחדים. מבחנים וסקרים ייבדקו על ידי פורום ייעודי להתאמה תרבותית, ובו נציגים מטעם הקבוצות השונות. תפעול הכלים יתבצע בהתאם למדיניות התאמות לתלמידים הנדרשים לכך. תהליכי הפיתוח והתפעול יותאמו על מנת למנוע אפליה והדרה.
עיקרון מס' 4: פיתוח והטמעה באופן שיאפשר השגת השפעה
ראמ"ה תפעל ליצירת השפעה לכלים שהיא מפתחת, ותתכנן זאת עוד בשלבי הפיתוח הראשוניים של הכלי. האחריות על אופן ההטמעה והשימוש הנאות בכלים ובנתונים שאנו מייצרים מוטלת גם על כתפינו. בחלק מהמקרים, נידרש לקיצור הכלים ולהנגשתם העיצובית. בחלק אחר, נידרש להגביל את השימוש בכלים כדי לאזן בין הערך הגלום בהם לבין השפעות שליליות וחשש לשימוש לרעה.
עיקרון מס' 5: עדכון הטכנולוגיה והתוכן כדי להבטיח רלוונטיות
ראמ"ה תפעל לעדכן את הכלים שהיא מפתחת אחת לתקופה, גם ביחס לתשתית הטכנולוגית עליה הם מונגשים (נרצה להעמיד כלים דיגיטליים מתקדמים, אשר מייצרים תועלת רבה בעלות מועטה), וגם ביחס לתכנים הכלולים בהם (נרצה להעמיד כלים רלוונטיים, תקפים ומעודכנים). במקרים בהם הכלים אינם עומדים באמות המידה הנדרשות, נדע לקבל גם החלטות על גניזה שלהם.