הערכת תוכנית

השפעת השילוב של מורים מהחברה הערבית בבתי ספר בחברה היהודית על עמדות תלמידים ומורים כלפי האחר והשונה בשנה"ל תשע"ד - דוח הערכה

הערכת תוכנית

בשנת תשע"ד השיק משרד החינוך את התוכנית ל"שילוב מורים בבתי ספר מהמגזר היהודי", שבמסגרתה מורים דוברי ערבית מהחברה הערבית משתלבים בבתי ספר במגזר היהודי לשם הוראת המקצועות אנגלית, מתמטיקה ומדעים.

התוכנית מושתתת על ההנחה שפתיחת שעריהם של בתי הספר בחברה היהודית למורים דוברי ערבית מהחברה הערבית תרחיב במידה ניכרת את היצע המורים ואת האפשרויות של מנהלי בתי הספר לבחור במורים האיכותיים והמוכשרים ביותר. הנחה נוספת של הוגי התוכנית היא שמגע אישי מתמשך ונוכחות יום-יומית של מורים מהחברה הערבית בכיתות ובחדרי המורים יובילו לשבירה של סטראוטיפים ודעות קדומות ובד בבד ליצירה של עמדות חיוביות כלפי האחר והשונה.

מחקר הערכה זה נועד לבחון את השפעת התוכנית על עמדות תלמידים כלפי השונה והאחר ועל האקלים החברתי בחדר המורים, והוא מבוסס על נתונים שנאספו ונותחו במסגרת סקרי האקלים והסביבה הפדגוגית במיצ"ב (מדדי יעילות וצמיחה בית ספרית) בשנים תשע"ב-תשע"ו (2012-2016). לצורך בחינה של השגת מטרות התוכנית נבדק הקשר שבין השתתפות בה לבין מדדי ההצלחה שהוגדרו בשאלות המחקר. הנתונים נבדקו פעמיים: לפני הטמעת התוכנית ובמהלך הטמעתה, תוך השוואת הממצאים לקבוצת השוואה (N=227)שנדגמה מתוך אוכלוסיית בתי ספר רלוונטית למחקר, הדומה במאפייניה לקבוצת בתי הספר המשתתפים בתוכנית.