מה חושבים התלמידים? תוצאות סקר התלמידים לשנה"ל תשפ"ד

באיזו מידה תלמידי ישראל חשים שייכות לבית הספר שלהם? באיזו מידה הם מרגישים בטוחים ומוגנים בבית ספרם? באיזו מידה, לדעתם, המורים קשובים אליהם ומגלים אכפתיות ? 

הרשות הארצית למדידה והערכה במשרד החינוך (ראמ"ה) מפרסמת את תוצאות הסקר שנערך בקרב תלמידים בסוף שנת הלימודים תשפ"ד, במהלך מלחמת "חרבות ברזל". בסקר השתתפו 213,487 תלמידים בכיתות ה'-י"א.

מתוך הממצאים בסקר:

70% מהתלמידים דיווחו כי הם מרגישים שייכות לבית הספר וחשים חלק ממנו. תחושת המחוברות בקרב התלמידים גבוהה במידה ניכרת בבתי ספר דוברי ערבית בהשוואה לבתי ספר דוברי עברית (83% לעומת 66%, בהתאמה); בד בבד, 81% מכלל מהתלמידים ציינו כי למחנכ/ת שלהם אכפת מהם וממה שקורה להם בחיים, ולא רק בלימודים; פחות ממחצית מהתלמידים (48%) סבורים כי מה שהם לומדים בבית הספר עוזר להם בחיים; 8%* מהתלמידים מדווחים כי חוו אירועים של אלימות פיזית (מכות, סטירות, בעיטות וכו') לעיתים קרובות; 18%** מהתלמידים מדווחים כי חוו לפחות אחד מסוגי האלימות (פיזית, מילולית או מקוונת) לעיתים קרובות; רק 45% מהתלמידים דיווחו כי כאשר קשה להם בתקופה זו, צוות בית הספר עוזר להם להתמודד.

* לאור שינוי מהותי בהיגדים ובסולם התשובות, לא ניתן להשוות את נתוני תשפ"ד לתשפ"ג. בתשפ"ג 13% מהתלמידים דיווחו כי בחודש האחרון מישהו מהתלמידים פגע בהם פיזית לפחות פעם אחת. בתשפ"ד 8% מהתלמידים דיווחו כי בשנה האחרונה מישהו מהתלמידים פגע בהם פיזית לעיתים קרובות.

** ראמ"ה שינתה את אופן חישוב האלימות בין תשפ"ג לתשפ"ד. בתשפ"ג נתון האלימות חושב על בסיס ממוצע הסכמה של 7 היגדים שונים שהתייחסו לחודש האחרון (15%), ולא ניתן להסיק ממנו על שיעור התלמידים שחוו לפחות אחד מסוגי האלימות. בתשפ"ד בדקנו את שיעור התלמידים שחוו אלימות כלשהי (פיזית, מילולית או מקוונת) לעיתים קרובות לאורך השנה האחרונה (18%).