"תקאדום" - מובילים שינוי בחינוך בחברה הערבית: תוצאות החינוך הבלתי פורמלי בחברה הערבית בקרב חניכי מכוני המנהיגות
הערכת תוכנית
05/2025
תוכנית החומש "תקאדום" (تَقَدُّمْ) שפירושה "התקדמות", יצאה לדרך בשנת 2022 בעקבות החלטת ממשלה שבמסגרתה נדרש משרד החינוך לפתח תוכנית ארוכת טווח לצמצום פערים ולקידום מערכת החינוך בחברה הערבית בישראל. לשם כך הוקם צוות עבודה בין-משרדי בשיתוף משרד החינוך, משרד האוצר, משרד ראש הממשלה, בעלי עניין מהחברה האזרחית ואנשי אקדמיה מובילים. לאחר בחינה מעמיקה של הצרכים, האתגרים והחוזקות של מערכת החינוך בחברה הערבית, גובשה תוכנית פעולה מקיפה עם תקציב שנתי של 1.5 מיליארד שקלים, המצטבר ל-7.5 מיליארד שקלים על פני חמש שנים.
התוכנית בוחנת את מצב החינוך בחברה הערבית בארץ ומשווה בינו לבין החינוך בחברה היהודית במספר תחומים מרכזיים: ידע ומיומנויות בשפת אם, איכות ההוראה והכשרת המורים, טיפוח מנהלי בתי ספר, מעורבות קהילתית ומנהיגות, שילוב בחברה הישראלית ותשתיות פיזיות, כולל הפער בין מספר הכיתות הנדרשות לבין מספר הכיתות שנבנו בפועל.
הפרסום הנוכחי מציג ממצאים מרכזיים ממחקר שבחן את תרומתו של החינוך הבלתי פורמלי בקרב חניכים של מכוני המנהיגות בחברה הערבית – צעירים שסיימו את לימודיהם התיכוניים והשתתפו בתוכניות המנהיגות באביב-קיץ תשפ"ד. הממצאים הכמותיים מצביעים על שיעורים גבוהים של תחושת שייכות ומיומנויות מנהיגות בקרב החניכים: 73% דיווחו על תחושת שייכות גבוהה, ו-67% הראו מדדי מנהיגות ניכרים. נתונים אלו משקפים מגמה דומה לזו שנמצאה במחקר קודם בקרב תלמידי י"ב בחברה הערבית, שהשתתפו בפעילויות חינוך בלתי פורמלי במסגרת תוכנית החומש.
לקריאה נוספת: