החל מהחופש הגדול של שנת תשע"ד, משרד החינוך פתח לראשונה את בתי הספר גם בחופשת הקיץ במסגרת התוכנית 'בתי הספר של החופש הגדול'. תוכנית זו מיושמת בפריסה ארצית בקרב תלמידים שסיימו את כיתות א' ו–ב'. התוכנית, אשר מהווה המשך ישיר לתפיסה 'מחנכים מסביב לשעון', נועדה לתת מענה חינוכי איכותי לצרכיהם השונים של התלמידים, בהתבסס על התפיסה לפיה תלמידים בגיל צעיר זקוקים לקשר מתמשך עם מבוגרים משמעותיים ושקשר זה עשוי לתרום לתחושת המוגנות של התלמידים ולהתפתחותם הרגשית, החברתית והקוגניטיבית. כמו כן, התוכנית נועדה להקל בנטל על ההורים ולעודד את המשך השתלבותם בעבודה. משרד החינוך רואה בתוכנית זו נדבך נוסף בפעולות המשרד לצמצום פערים, לטיפוח תרבות פנאי משמעותית ולחיזוק מקומו של המוסד החינוכי כעוגן בקהילה.
התוכנית מתקיימת בשלושת השבועות הראשונים של חופשת הקיץ, מיום 1 ביולי ועד יום 21 ביולי, במשך חמישה ימים בשבוע, בימים א'-ה', בין השעות 08:00-13:00.מטרותיה העיקריות של התוכנית הן חיזוק החינוך הציבורי, שוויון הזדמנויות, מתן מענה חינוכי לילדים בחופשת הקיץ, עיסוק בתכנים ערכיים ומבוקרים, חינוך לתרבות פנאי משמעותית, חיזוק מוסדות החינוך כעוגן מרכזי בקהילה והקלה בנטל התשלומים המוטל על ההורים.
ראמ"ה מלווה תוכנית זאת בהערכה מעצבת מראשיתה.מערך ההערכה של תוכנית זו כלל מתודולוגיה כמותית ואיכותנית במטרה לבחון את יישום התוכנית, לרבות בחינת עמדות של הגורמים השונים המעורבים בה כלפיה, ולהעריך את תוצאותיה הנתפסות. מחקר ההערכה מתמקד בהערכת יישום התוכנית ומתייחס ליישום התוכנית בכיתות א'-ב' בשנים תשע"ד-תשע"ו.