רכזות ורכזי הערכה בבתי הספר:
מניעים את השינוי

ראמ״ה, בשיתוף יחידות ההערכה המחוזיות, מפעילה מערך של רכזות ורכזי ההערכה בבתי הספר. זה המקום ללמוד על העשייה בתחום ולהצטרף אליה.

איך מצטרפים

מה עושים?

בכ-1,200 בתי ספר בישראל פועלים רכזות ורכזי הערכה, בשיתוף ובהכוונת המחוזות. הם שעוזרים למנהלי בתי הספר ולצוותי החינוך לאסוף נתונים, לנתח אותם, ולהכווין את הלמידה ואת הפדגוגיה בבית הספר. מרכיבי התפקיד מתוך חוזר המנכ"ל:
שותפים ומסייעים בהגדרת מדדי התוצאה המרכזיים של בית הספר.
עוזרים לצוותי ההוראה להטמיע כלי הערכה בהוראה כדי לדעת מה "עובד" (ומה לא).
מקדמים שינויים בתהליכי ההוראה והלמידה בבית הספר על סמך נתונים.
מובילים תרבות של החלטות
המבוססות על נתונים, תוך שימוש בדוחות ראמ"ה ובכלים פנימיים.

איך מתחילים?

רכזות ורכזי הערכה נבחרים על ידי מנהלות ומנהלי בתי הספר. עם תחילת ההכשרה הם כבר יכולים להתחיל לקבל את הגמול התוספתי (6% לפי הסכמי השכר) ושעות תפקיד בהלימה לסל הבית ספרי. אפשר להסב לתחום הערכה ומדידה שעות תקן נוספות.

1
מנהלי בתי הספר בוחרים לקדם מורה מצטיין להובלת תחום ההערכה והמדידה בבית הספר.
2
המורים שנבחרו נרשמים למסלולי ההכשרה ללימודי תעודה או לתואר שני בהערכה ומדידה.
3
המוסדות שאישרה ראמ"ה בוחרים את המורים והמורות הטובים ביותר, לצורך תהליך הכשרה.
4
מעבירים "אישור לימודים" למפקחת פיתוח מקצועי במחוז, יחד עם טופס החזר שכר לימוד (עד 90%).
5
בסיום ההכשרה מאשר רפרנט ההערכה והמדידה במחוז את מינוי הרכז/ת במערכת המשרדית.
חמישה שלבים:

איפה לומדים?

כל מוסד אקדמי המוכר על ידי המל"ג מוסמך להציע תואר שני במדידה והערכה. נוסף על כך ראמ"ה מאשרת תוכניות התמחות ולימודי תעודה לבעלי תואר ראשון (חשוב: קבלה ללימודים אינה מבטיחה החזר שכ"ל!)
אוניברסיטת בן גוריון בנגב
תכנית התמחות
הערכה ומדידה חינוכית
סמינר הקיבוצים
תואר שני
הערכה בחינוך
המכללה האקדמית בית ברל
תכנית התמחות
הערכה ומדידה
מכללת סכנין
לימודי תעודה
מדידה והערכה חינוכית
מכללת אורנים
לימודי תעודה
הכשרת רכזי הערכה ומדידה
מכללת דוד ילין
תכנית התמחות
מדידה והערכה חינוכית וארגונית
האוניברסיטה הפתוחה
לימודי תעודה
הכשרה במדידה ובהערכה חינוכית
המכללה האקדמית בית ברל
תואר שני
בתכנון לימודים והערכה - נתיב חדשנות פדגוגית

איך מתפתחים?

גם לאחר ההסמכה, משרד החינוך וראמ"ה מציעים שורה של תהליכי פיתוח מקצועי ותהליכי למידה לרכזי ולרכזות הערכה ומדידה.  
1
קמ"לים - קהילות מקצועיות לומדות בהובלת מנחות מקצועיות ומנוסות
להצטרפות
2
קורס דיגיטלי לחדר המורים (13 שעות) בקמפוס IL "הערכה מעצבת - להסתכל ללמידה בעיניים"
לצפייה בקורס
3
מפגשי למידה מחוזיים וארציים
איך מודדים?

ראמ"ה מעמידה שורה של כלים שנועדו לסייע בתהליכי המדידה וההערכה בבתי הספר: מבחנים, סקרים וכלים פנימיים.

מלוות ומדריכות ראמ״ה במחוזות

בכל מחוז במשרד החינוך מופעלת יחידת הערכה מחוזית, אשר מלווה את רכזות ורכזי ההערכה בבתי הספר, ומובילה את היבטי המדידה וההערכה במחוז. מובילות היחידות מחזיקות בידע עצום על התחום, ויכולות לסייע בכל אתגר ובכל שאלה:
ד"ר אפרת דיין
רפרנטית הערכה, מחוז חרדי
efratda@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
גלית שבתאי
רפרנטית הערכה, מחוז תל אביב
galitsh@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
ד"ר בת-עמי לנגמן
רפרנטית הערכה, מחוז דרום
batamile@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
שירלי שטיינר
רפרנטית הערכה, מנהל החינוך ההתיישבותי
shirlis@mchp.gov.il
לפניה בדוא"ל
איריס בן חמו
רפרנטית הערכה, מחוז חיפה
irisben@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
יעקב קושלבסקי
רפרנט הערכה, מחוז ירושלים
yaacovku@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
דולי חושקובר
מדריכה מרכזת מחוזית, מחוז צפון
doliho@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
יפעת לנציאנו
רפרנטית הערכה, מחוז מרכז
yifatla@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
ד"ר נאדין מנסור
רפרנטית הערכה, מחוז העיר ירושלים
nadinemn@education.gov.il
לפניה בדוא"ל

שאלות ותשובות

במידה ובית הספר ביקש מראש נוסח מותאם (מבחן מוגדל / מבחן בברייל), שלא הגיע לבית הספר - נבקש לדווח לנו על כך מיידית בווטסאפ (073-3937770), בדוא"ל (rama@education.gov.il) או בטלפון (073-3937777 שלוחה 0). ננסה לעשות את שניתן על מנת לשלוח את הנוסח החסר לבית הספר במונית באופן מיידי. 

במידה ואין מעטפה ייעודית לתלמידי השילוב, או שחלק מתלמידי השילוב לא מופיעים ברשימת הזכאים להתאמות, יש כמה דברים שחשוב לדעת: 

  • ככלל, תלמידי השילוב אמורים להיבחן בתוך כיתות האם שלהם, כמו יתר חבריהם, עם אותם מבחנים. התאמות ניתנות בהתאם למדיניות ראמ"ה, ורק לאחר בדיקה ואישור מוקדם, על בסיס רישום התלמידים במערכות המשרדיות (ב"שילובית" ו/או במערכת פילוח תמיכות). 
  • הרשימה שבידי רכז ההשגחה היא של תלמידי שילוב הזכאים להתאמות מחוץ לכיתה. היא כוללת אך ורק תלמידים שהיו רשומים בשילובית ובית הספר ביקש לגביהם התאמות במועד, אשר אושרו ע"י ראמ"ה. לכן, אם למשל התלמיד לא היה רשום ב"שילובית" במועד, הבקשה נדחתה.  
  • בין אם נבחנו תלמידי השילוב בכיתה, ובין אם נבחנו מחוץ לכיתה - הישגיהם מדווחים בכל מקרה בנפרד, על בסיס הרישום ב"שילובית" ביום המבחן. כך, גם אם הבקשה נדחתה בגלל בעיית רישום ב"שילובית", והרישום בוצע ביום המבחן, הישגי התלמיד ידווחו בנפרד, אך הוא ייבחן בכיתת האם שלו. 
  • לכן, במידה ואין מעטפה לתלמידי השילוב, או שחלק מהתלמידים אינם ברשימה - ייתכן שהסיבה לכך היא שלא התבקשו או לא אושרו להם התאמות מחוץ לכיתה.

הודעת דוא"ל עם קישור לרשימת התלמידים שאושרו להם התאמות, כולל הנמקות במידה ונדחו הבקשות, נשלחה לבית הספר כשבועיים לפני הבחינה. 

ככל שלדעתך נעשתה טעות בהחלטה, אין לנו דרך לפתור זאת ביום המבחן או בימים שלפני המבחן. לכן, על תלמידי השילוב שאינם ברשימת ההתאמות להיבחן בכיתת האם - ולעשות כמיטב יכולתם. כאמור, ככל שהתלמיד רשום ב"שילובית" ביום המבחן, הוא ידווח בכל מקרה בנפרד, כחלק מהתלמידים המשולבים.

לשיתוף

מקרים כאלה קורים. כולנו בני אדם. למרות שהמשגיח תואם על ידינו מראש ואישר הגעתו לבית הספר, נידרש כעת לקיים את המבחן בלעדיו. אל דאגה! זה הרבה יותר פשוט ממה שנשמע.

חשוב: ככל שרכז ההשגחה עם ארגז המבחנים לא הגיע, יש לעבור לשאלה הייעודית בנושא. במידה והרכז הגיע עם המבחנים, והמחסור הוא במשגיחים בלבד, יש לפעול בהתאם לשלבים הבאים:

  1. לדווח לנו על כך בווטסאפ (073-3937770), בדוא"ל (rama@education.gov.il) או בטלפון (073-3937777 שלוחה 0). אנו נעדכן על כך את חברת ההשגחה שעובדת איתנו כדי לנסות ולהקפיץ משגיח אחר. 
  2. במידה והמשגיח או המשגיח החלופי לא יגיעו עד 20 דקות לפני שעת תחילת המבחן, אנו מתנצלים מעומק ליבנו, אך אנחנו נאלץ לבקש שהמורה שאמור להיות מוצב בכיתה ממילא ימלא את מקומו של המשגיח.
  3. יש לבקש מהרכז שלנו להעביר למורה את המעטפה עם המבחנים ועם ההנחיות למשגיח. אלה הקבצים עם ההנחיות למבחני כיתות ו': אנגלית (בעברית); אנגלית (בערבית); מתמטיקה (בעברית); מתמטיקה (בערבית)

אלו ארבעת הדברים שחשוב שהמורה יכיר:

  1. בהנחיות יש עמוד עם נקודות שיש להקריא לתלמידים לפני המבחן.
  2. יש להדביק מדבקה עם שם התלמיד על כל מבחן.
  3. יש להבטיח שהבחינה מתנהלת כסדרה, תוך שמירה על טוהר הבחינות.
  4. בסוף המבחן, יש דו"ח שעל המורה למלא אודות המבחן, עם שמו ופרטיו שלו. 

אנו שוב מתנצלים על אי הנעימות, ומודים לך על הסיוע. חשוב להבין שלמבחן ארצי אנו מגייסים אלפי משגיחים שמוצבים במאות בתי ספר בכל רחבי המדינה. זהו מבצע תפעולי רחב היקף. בכל מקרה, אנו נבדוק מה קרה עם המשגיח אצלכם, ואם צריך נפסול אותו מהשתתפות במבחני ראמ"ה בעתיד, על מנת למנוע מקרים דומים בעתיד.

לשיתוף

במידה ואין מדבקה, או שהמדבקה אינה תקינה, יש לכתוב ידנית את פרטי התלמידים על כל מבחן (שם מלא, מספר תעודת זהות, תאריך לידה ומספר כיתה/מקבילה). אנחנו נקלוט את הנתונים באופן ידני במרכז הסריקה של המבחנים ונוודא התאמה למצבת התלמידים.

לשיתוף

אנו מבינים את הקושי השפתי איתו מתמודדים תלמידים עולים, תלמידים חוזרים, תלמידים מהגרים ותלמידים ששפת האם שלהם אינה עברית. כחלק מכך, מאפשרת ראמ"ה התאמות בהשתתפות ובדיווח הבית-ספרי, על מנת להתחשב בתהליך הקליטה של התלמידים, להבטיח הגינות בתהליכי ההערכה ולקבל תמונה מהימנה של רמת הידע בבית הספר:

  • עד שנתיים בארץ: תלמידים אלה לא נדרשים להשתתף במבחנים, אלא אם מנהל בית הספר ביקש זאת. זאת, מתוך ההבנה שהתלמידים טרם רכשו את השפה במידה מספקת כדי להתמודד עם מבחנים בעברית. מדיניות זו חלה בהתאמה גם על תלמידים מהגרים (ע"פ מועד הכניסה לארץ), תלמידים חוזרים (ע"פ מועד חזרתם) ותלמידים אשר לומדים בבית הספר שאינו מלמד בשפת האם שלהם (ע"פ מועד תחילת לימודיהם).
  • בין שנתיים לארבע שנים בארץ: תלמידים אלה משתתפים במבחנים, אך אינם נכללים בממוצע הבית-ספרי. הם מדווחים כקבוצה נפרדת בתוך דו"ח בית הספר, לצד יתר התלמידים הדומים להם מבחינת שנת ההגעה ארצה. מדיניות זו חלה בהתאמה גם על תלמידים מהגרים (ע"פ מועד הכניסה לארץ), תלמידים חוזרים (ע"פ מועד חזרתם) ותלמידים אשר לומדים בבית הספר שאינו מלמד בשפת האם שלהם (ע"פ מועד תחילת לימודיהם).
  • מעל ארבע שנים בארץ: תלמידים אלה משתתפים במבחנים ככל התלמידים.

אנו סופרים את השנים על פי ה-1 בספטמבר של השנה בה מתקיים המבחן, כך שהשנים נספרות ממועד זה (אם מועד העלייה ארצה היה בשנתיים שלפני יום תחילת שנת הלימודים בה מתקיים המבחן, התלמיד לא נדרש להיבחן).

מנהלי בתי הספר, דרך ממשק איסוף הנתונים, יכולים להחליט שנתוני התלמידים כן ייכללו בממוצע גם אם עלו בארבע השנים שלפני תחילת אותה שנת לימודים, או שתלמידים שעלו בשנתיים שלפני המבחן ייבחנו גם אם אינם נדרשים לכך.

בכל הקשור למתן התאמות במבחן עצמו, מבחני ראמ"ה בניגוד לבגרויות, לא כוללים ציון אישי לתלמידים ולא משפיעים על ההערכה של התלמידים. לכן התאמות בביצוע המבחן עצמו ניתנות רק לתלמידים עם מוגבלויות תפקודיות קבועות.

לשיתוף

ההערכה החיצונית במערכת החינוך נועדה לשקף לבית הספר, למחוז, למטה ולמדינה כולה תמונת מצב תקפה על רמת הידע והמיומנויות של כלל התלמידים, למעט מקרים חריגים הפטורים מהשתתפות, דוגמת תלמידים עולים, תלמידי החינוך המיוחד או תלמידי שילוב עם סל אישי.

לכן, מאז ומתמיד, במבחני ראמ"ה נדרשים להשתתף כלל התלמידים המחוייבים בתוכנית הלימודים הרשמית, ובכלל זה תלמידים בתוכניות ייחודיות, דוגמת כיתות תנופה לבגרות מלאה (תל"ם), מסלול בגרות רגיל (מב"ר), מרכזי חינוך טכנולוגיים (מח"טים) ואחרים. השתתפותם של כלל התלמידים מעבירה מסר חינוכי חשוב: הם חלק מרכזי וחשוב במערכת החינוך בישראל ויש להם תרומה של ממש בשיקוף מצב המערכת.

אנו מבינים שישנם מצבים חריגים, בהם למרות שקיימת חובה ללמד את תוכנית הלימודים - מקצוע מסויים לא נלמד לאורך השנה, או שבית הספר לא מצא מורים בעלי הכשרה מתאימה. ואולם, גם במקרים אלה, ההיבחנות היא חובה: על התלמידים להשתתף בהערכה החיצונית ולעשות כמיטב יכולתם. רק כך נוכל להביא תמונה תקפה, מהימנה והוגנת של כלל תלמידי ישראל, ולשקף את מצב בית הספר ומערכת החינוך.

חשוב לנו להזכיר שאין צורך להיערך למבחנים. איננו רוצים לפגוע בזמן הלמידה של התלמידים, ואיננו רוצים לייצר מתח ולחץ על המורים. תוצאות ההערכה אינן מדווחות בציון מספרי והדו"ח שאנו מעבירים לבתי הספר מציג את החוזקות והאתגרים בהשוואה לבתי ספר דומים.

לשיתוף

‍לא. השימוש באמצעי עזר במבחן הוא אסור לכל התלמידים, כולל תלמידי השילוב.

הסיבה פשוטה: השימוש בעזרים כגון מחשבון ומילונית מונע מאיתנו לשקף את "המהות הנבדקת", שהיא רמת הידע והמיומנויות של התלמידים בתחום הדעת הנבחן. על מנת לשקף את מצב התלמידים בצורה מהימנה, עלינו בראמ"ה להבטיח תנאי העברה סטנדרטיים של המבחן לכלל המשתתפים בו. כאשר חלק מהתלמידים משתמשים באמצעי עזר וחלק לא - היכולת שלנו לשקף את רמת הידע והמיומנויות שלהם ביחס לדומים להם אינה אפשרית.

חשוב לציין שמדיניות ההתאמות שלנו לתלמידים עם צרכים מיוחדים כוללת שורה של התאמות המוצעות לתלמידי השילוב. חלק מההתאמות, במיוחד אלה הניתנות מחוץ לכיתת האם, פוגעות במהות הנבדקת באופן משמעותי, ולכן אנו מדווחים על תלמידים שקיבלו התאמות אלה בנפרד. ואולם, השימוש במחשבון או במילונית במבחן מייצרים הטייה שלא מאפשרת כל השוואה של הישגי התלמידים המשתמשים בעזרים אלה עם יתר התלמידים. מכאן, שהשימוש בהם אסור.

לשיתוף

מוקד ראמ"ה מטפל במקרים חריגים שונים עד ליום הבחינה עצמו. נבקש לקבל עדכון ככל הניתן מיידי על המקרים הבאים, על מנת שנוכל לסמן תלמידים אלה במערכות כתלמידים הפטורים מהיבחנות:

  1. תלמידים אשר נפצעו לפני הבחינה ואינם מסוגלים פיזית להשתתף בה: ככל שניתן לאפשר את השתתפותם דרך הכתבת תשובותיהם בחדר נפרד (למשל, במקרה בו תלמיד שבר יד), אנו סבורים שנכון לעשות זאת כחלק מתהליך החזרה לבית הספר, ונשמח לאשר זאת באופן חריג. במידה ומדובר בפציעה קשה יותר, כמובן שהדבר איננו מתאפשר, ונאשר פטור מהיבחנות לתלמיד.
  2. תלמידים אשר מתמודדים עם טרגדיה אישית: תלמידים שבשבועיים שלפני הבחינה אחד מקרובי משפחתם הקרובים נפטר (אחים, אחיות, הורים, סבים או סבתות), נפצע באופן פתאומי (דוגמת תאונת דרכים או פיגוע) או נותק עימו הקשר בנסיבות טרגיות - אינם נדרשים להשתתף במבחן.
  3. אירועי קיצון אחרים: לצערנו, ישנם אירועים חריגים אחרים בבית הספר במדינת ישראל. בכל מקרה שכזה, אנו צרו איתנו קשר לצורך תיאום שיחה טלפונית, בה ננסה להבין את הפרטים ולסייע ככל יכולתנו.

ככל שקרה מקרה טרגי לתלמיד, או שהוא נפצע לפני הבחינה ואינו מסוגל להשתתף בה, נאשר את הבקשה על בסיס הדיווח של מנהל בית הספר, ולעתים באישור המפקח מטעם המחוז. נבקש לפנות אלינו מוקדם ככל הניתן עם פרטי התלמיד (שם מלא, סמל מוסד, תעודת זהות ומספר כיתה) בדוא"ל (rama@education.gov.il) או בטלפון (073-3937777 שלוחה 0). ניתן לפנות גם למוקד ראמ"ה בווטסאפ (073-3937770), אולם אין להעביר פרטים אישיים של תלמידים בווטסאפ!

לשיתוף

זו תקלה, ואנו מתנצלים על כך. 

ככל שלא הגיע רכז ההשגחה עם ארגז המבחנים עד לשעה 09:30, נבקש לדווח לנו על כך בבווטסאפ (073-3937770), בדוא"ל (rama@education.gov.il) או בטלפון (073-3937777 שלוחה 0). אנו נעביר זאת מיידית לטיפול צוות התפעול שלנו, אשר ינסה להבין היכן נמצא הרכז שאמור היה להגיע לבית הספר עד לשעה 09:00. 

בינתיים, אנא המשיכו בלימודים כרגיל. ככל שהרכז מתעכב, נציע לכם לקיים את המבחן בשעה מאוחרת יותר. אם הרכז לא יגיע עד לשעה 11:00 נאלץ לצערנו לבטל את המבחן, ונבדוק מולכם אפשרות לקביעת מועד חדש מחר. 

בכל מקרה, אנו מתנצלים על התקלה, ומבקשים להתנצל גם בפני המורים והתלמידים שנערכו לבחינה.

לשיתוף

כחלק מההמלצות לגיבוש מערך ההערכה החדש בשנת 2023, נקבע שתחומי המבחן ייקבעו על ידי ראמ"ה באמצעות דגימה סטטיסטית, באופן שבו כל בית ספר יידגם לנושא אחד, אך ניתן יהיה להציג תמונת מצב ארצית לכלל תחומי ההיבחנות, בפילוחים שונים. לכן, ראמ"ה היא זו שקובעת את תחום הדעת בבחינה הראשית אליה נדגמו תלמידי ו' ו-ט'.

ואולם, בשנים האחרונות יותר ויותר מנהלים בוחרים להשתתף במבחנים ובסקרים נוספים, על מנת להעשיר את המידע העומד לרשותם, לבדוק האם יש תוצאות לשינויים שביצעו בבית הספר ולקבל החלטות ביחס לשינויים נדרשים עתידיים. בשנת תשפ"ד, למשל, בחרו כ-1,300 מנהלים לעשות סקרי תלמידים ומורים, ובתשפ"ה בחרו כ-300 מנהלים להשתתף במבחנים נוספים לתלמידי ו' ו-ט'. 

בית הספר יעודכן כחודש עד חודשיים לפני מועד המבחן באיזה מקצוע ייבחן. במידה וירצה לקיים סקרים ומבחנים נוספים, ניתן לבקש זאת באמצעות הממשק לאיסוף נתונים.

לשיתוף

מבחני העבר של ראמ"ה זמינים באתר האינטרנט שלנו. ניתן להשתמש בהם, בכפוף לחוקים ולפסיקה הקיימת בנושא זכויות יוצרים. ניתן להוריד מבחנים שלמים באזור המבחנים והסקרים (יש לבחור את תחום הדעת ושכבת הגיל הרלוונטית), או להיעזר בחלקים מהמבחנים המופיעים באזור הכלים הפנימיים (יש לבחור בכלים מסוג יחידות ביצוע). חשוב לציין שכל מבחן מיועד לקבוצת גיל שונה. לכן, אם בעבר מבחני ראמ"ה נעשו לשכבות ה' ו-ח', הרי שבאתר אין כרגע מבחנים לשכבות גיל אחרות. אלה יתווספו בשנים הקרובות, עם התרחבות מערך ההערכה לשכבות ו' ו-ט'.

ללא קשר לזמינות המבחנים, אנו מבקשים שלא להתכונן אליהם! הדבר הנכון ביותר הוא להתמקד בתוכנית הלימודים שפרסם המשרד ולהכיר את מפרטי המבחנים המופיעים לצד כל מבחן שצפוי להתקיים בעתיד. ההערכות למבחנים משבשת את הלמידה, מלחיצה את התלמידים, פוגעת בתוקף הנתונים ובעיקר הופכת את המבחנים לאיום ולא לכלי עבודה. המבחנים שלנו אינם דורשים הכנה מוקדמת ואין צורך ב"מרתונים" או בהערכות חריגה לקראתם! חשוב לדעת שאין עוד ציונים למבחנים, כמפורט בעמוד ייעודי ששלחנו בנושא למפקחי בתי הספר.

לשיתוף