בחינה בשפת-אם לכיתה ט'

המבחן בשפת אם לכיתות ט' נועד להעריך את רמת השליטה באוריינות לשונית בשפה הכתובה בקרב תלמידים דוברי עברית ובקרב תלמידים דוברי ערבית, בהתאם לתוכנית הלימודים ולמסמך תפיסת הלמידה המתחדשת. אוריינות זו כוללת את היכולת להבין ולהעריך טקסטים כתובים ולהתמצא בהם; לנסח מחשבות, רעיונות ודעות ולנמק אותם; להציג מידע באופן בהיר ולכיד  – כל זה בהתאמה לנסיבות ולקהל היעד.

בשנת תשפ"ו ייערך מבחן זהה בעברית ובערבית, שיאפשר לערוך השוואה בין התלמידים בשני מגזרי השפה. במבחן ייבדקו כישוריהם של התלמידים בהבנת הנקרא, וזאת באמצעות 5-3 טקסטים (בהם טקסטים רציפים ולא רציפים, כגון תמונה או טבלה) ושאלות המייצגות תחומים שונים (ממדי הבנה):

  • איתור מידע – תחום זה נבדק באמצעות שאלות שבהן התלמיד נדרש לאתר מידע בטקסטים השונים; לארגן מחדש פרטי מידע המוצגים בטקסט; לזהות קשרים לוגיים גלויים בין פרטי מידע שונים; לזהות את הרצף הכרונולוגי בטקסט, ועוד.
  • הבנה (פרשנות והיסק) – תחום זה נבדק באמצעות שאלות שבהן התלמיד נדרש להבין את הרעיון המרכזי בטקסט; להבין קשרים לוגיים שאינם גלויים בטקסט בין משפטים ובין פסקאות;  למיין ולהשוות בין פרטי בטקסט; למזג פרטי מידע מחלקים שונים בטקסט או מטקסטים שונים; להבין עמדות המוצגות בטקסט; להסיק מסקנות, ועוד.
  • הערכה ביקורתית ורפלקציה – תחום זה נבדק באמצעות שאלות שבהן התלמיד נדרש להעריך את תוכן הטקסט, את מבנהו ואת מידת בהירותו; להעריך את מידת ההתאמה של הבחירות הלשוניות בו, של משלב הלשון ושל סגנון הכתיבה לנמענים, לסוג הטקסט ולמטרת הכתיבה, ואת מידת השפעתם; להעריך ולבקר עמדות שונות המוצגות בטקסט; לקשר בין המידע שבטקסט לבין ידע חיצוני או עמדות אישיות, ועוד.

מלבד ממדי ההבנה המבחן בודק גם ידע לשוני.

שאלות נפוצות
קבצים:

קישורים נוספים:

סיווג הכלי:

תאריך העברה

-

16.2.2026

שנת העברה:

תשפ"ו

תחום התוכן:

שפת-אם

קהל יעד:
דוברי עברית
דוברי ערבית
התאמה:
מותאם לחרדים
סדרה:

מבחני תנופה

מבחנים נוספים:

כלים פנימיים ל

כיתות ט

: