רכזות ורכזי הערכה בבתי הספר:
מניעים את השינוי

ראמ״ה, בשיתוף יחידות ההערכה המחוזיות, מפעילה מערך של רכזות ורכזי ההערכה בבתי הספר. זה המקום ללמוד על העשייה בתחום ולהצטרף אליה.

איך מצטרפים

מה עושים?

בכ-1,200 בתי ספר בישראל פועלים רכזות ורכזי הערכה, בשיתוף ובהכוונת המחוזות. הם שעוזרים למנהלי בתי הספר ולצוותי החינוך לאסוף נתונים, לנתח אותם, ולהכווין את הלמידה ואת הפדגוגיה בבית הספר. מרכיבי התפקיד מתוך חוזר המנכ"ל:
שותפים ומסייעים בהגדרת מדדי התוצאה המרכזיים של בית הספר.
עוזרים לצוותי ההוראה להטמיע כלי הערכה בהוראה כדי לדעת מה "עובד" (ומה לא).
מקדמים שינויים בתהליכי ההוראה והלמידה בבית הספר על סמך נתונים.
מובילים תרבות של החלטות
המבוססות על נתונים, תוך שימוש בדוחות ראמ"ה ובכלים פנימיים.

איך מתחילים?

רכזות ורכזי הערכה נבחרים על ידי מנהלות ומנהלי בתי הספר. עם תחילת ההכשרה הם כבר יכולים להתחיל לקבל את הגמול התוספתי (6% לפי הסכמי השכר) ושעות תפקיד בהלימה לסל הבית ספרי. אפשר להסב לתחום הערכה ומדידה שעות תקן נוספות.

1
מנהלי בתי הספר בוחרים לקדם מורה מצטיין להובלת תחום ההערכה והמדידה בבית הספר.
2
המורים שנבחרו נרשמים למסלולי ההכשרה ללימודי תעודה או לתואר שני בהערכה ומדידה.
3
המוסדות שאישרה ראמ"ה בוחרים את המורים והמורות הטובים ביותר, לצורך תהליך הכשרה.
4
מעבירים "אישור לימודים" למפקחת פיתוח מקצועי במחוז, יחד עם טופס החזר שכר לימוד (עד 90%).
5
בסיום ההכשרה מאשר רפרנט ההערכה והמדידה במחוז את מינוי הרכז/ת במערכת המשרדית.
חמישה שלבים:

איפה לומדים?

כל מוסד אקדמי המוכר על ידי המל"ג מוסמך להציע תואר שני במדידה והערכה. נוסף על כך ראמ"ה מאשרת תוכניות התמחות ולימודי תעודה לבעלי תואר ראשון (חשוב: קבלה ללימודים אינה מבטיחה החזר שכ"ל!)
אוניברסיטת בן גוריון בנגב
תכנית התמחות
הערכה ומדידה חינוכית
סמינר הקיבוצים
תואר שני
הערכה בחינוך
המכללה האקדמית בית ברל
תכנית התמחות
הערכה ומדידה
מכללת סכנין
לימודי תעודה
מדידה והערכה חינוכית
מכללת אורנים
לימודי תעודה
הכשרת רכזי הערכה ומדידה
מכללת דוד ילין
תכנית התמחות
מדידה והערכה חינוכית וארגונית
האוניברסיטה הפתוחה
לימודי תעודה
הכשרה במדידה ובהערכה חינוכית
המכללה האקדמית בית ברל
תואר שני
בתכנון לימודים והערכה - נתיב חדשנות פדגוגית

איך מתפתחים?

גם לאחר ההסמכה, משרד החינוך וראמ"ה מציעים שורה של תהליכי פיתוח מקצועי ותהליכי למידה לרכזי ולרכזות הערכה ומדידה.  
1
קמ"לים - קהילות מקצועיות לומדות בהובלת מנחות מקצועיות ומנוסות
להצטרפות
2
קורס דיגיטלי לחדר המורים (13 שעות) בקמפוס IL "הערכה מעצבת - להסתכל ללמידה בעיניים"
לצפייה בקורס
3
מפגשי למידה מחוזיים וארציים
איך מודדים?

ראמ"ה מעמידה שורה של כלים שנועדו לסייע בתהליכי המדידה וההערכה בבתי הספר: מבחנים, סקרים וכלים פנימיים.

מלוות ומדריכות ראמ״ה במחוזות

בכל מחוז במשרד החינוך מופעלת יחידת הערכה מחוזית, אשר מלווה את רכזות ורכזי ההערכה בבתי הספר, ומובילה את היבטי המדידה וההערכה במחוז. מובילות היחידות מחזיקות בידע עצום על התחום, ויכולות לסייע בכל אתגר ובכל שאלה:
דולי חושקובר
מדריכה מרכזת מחוזית, מחוז צפון
doliho@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
שירלי שטיינר
רפרנטית הערכה, מנהל החינוך ההתיישבותי
shirlis@mchp.gov.il
לפניה בדוא"ל
יפעת לנציאנו
רפרנטית הערכה, מחוז מרכז
yifatla@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
ד"ר נאדין מנסור
רפרנטית הערכה, מחוז העיר ירושלים
nadinemn@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
גלית שבתאי
רפרנטית הערכה, מחוז תל אביב
galitsh@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
יעקב קושלבסקי
רפרנט הערכה, מחוז ירושלים
yaacovku@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
ד"ר בת-עמי לנגמן
רפרנטית הערכה, מחוז דרום
batamile@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
ד"ר אפרת דיין
רפרנטית הערכה, מחוז חרדי
efratda@education.gov.il
לפניה בדוא"ל
איריס בן חמו
רפרנטית הערכה, מחוז חיפה
irisben@education.gov.il
לפניה בדוא"ל

שאלות ותשובות

החברה הישראלית היא מגוונת ומורכבת. אנו מבינים זאת היטב, ועושים מאמצים מתמשכים כדי להבטיח את ההתאמה התרבותית שלנו בראמ"ה לכל חלקי החברה הישראלית, גם ביחס לכלי ההערכה שלנו (המבחנים והסקרים) וגם ביחס לאופן העברתם (התפעול ביום המבחן).

בכל הקשור לפיתוח כלי ההערכה, פועלת ראמ"ה בהתאם למדיניות ההתאמה התרבותית שלנו, המסדירה את תהליכי הפיתוח והבדיקה של הכלים. התהליך מאפשר לנו להבטיח שהכלים שאנו מפתחים מתאימים לקבוצות השונות בחברה, ולא ייצרו מצב של הדרה, פגיעה או הטייה מסוגים שונים. במסגרת זו, ישנם מבחנים שאנו מפתחים מלכתחילה עבור קבוצה מוגדרת (הציבור הערבי או הציבור החרדי). במקביל להם, אנו מפעילים פורום מייעץ להתאמה תרבותית, שבוחן כל כלי, כמפורט במדיניות שלנו.

בכל הקשור להעברת המבחנים, אנו פועלים לביצוע ההתאמות הנדרשות בכל הקשור לאופן ההעברה. איננו יכולים להתחייב לכך שהמשגיחים והרכזים שיגיעו לבית הספר יתאימו תרבותית לאותו מוסד, אך למשל, במוסדות בהם נהוגה הפרדה מגדרית (בנים/בנות), אנו דואגים לכך שיגיע משגיח גבר לכיתת הבנים ומשגיחה אישה לכיתות הבנות. בנוסף, בהוראות שאנו נותנים למשגיחים הנשלחים לבתי ספר חרדים, אנו מגדירים קוד לבוש ברור, בהתאם לקוד הנהוג ככלל בחברה החרדית.

לצד ההשתדלות שלנו להבטיח התאמה תרבותית גם בכלי ההערכה וגם באופן העברתם, תמיד ייתכנו טעויות ותקלות. במידה וישנו חשש לטעות או תקלה, דווחו לנו על כך למוקד יום הבחינה (073-3937777,שלוחה 0). במקרה ולדעתך פריט במבחן או בסקר אינו מותאם תרבותית, אנא דווחו לנו עלכך בדואר אלקטרוני(rama@education.gov.il), עם כמה שיותר פרטים, כולל צילום מסך של ההיגדים הבעייתיים, ונעשה כמיטב יכולתנו לפתור זאת.

לשיתוף

ייתכן מאוד שהמשגיח צודק... חשוב לנו להבהיר שני דברים:

  • בכיתות המכונות "כיתות מדגם" או "כיתות מחקר" - אכן ההנחיה למשגיח היא שאסור להשאיר את המבחנים בבית הספר. הנוסחים הם אכן סודיים ומשמשים אותנו לבדיקות. ככל שאין מספיק חוברות בבית הספר, כיתבו לנו בווטסאפ (073-3937770) או בדוא"ל (rama@education.gov.il) ונדאג לשלוח לכם חוברות לאחר המבחן. 
  • רשימת תלמידי השילוב שאצל המשגיח כוללת אך ורק תלמידים הזכאים להתאמות מחוץ לכיתה. תלמידי שילוב הנבחנים בכיתות האם לא יופיעו ברשימה. בכל מקרה, גם אם נבחנו בכיתה, הישגי תלמידי השילוב מדווחים בנפרד, על בסיס הרישום ב"שילובית" ביום המבחן. להרחבה, ניתן לראות את השאלה הייעודית בנושא.
לשיתוף

התאמות נועדו לאפשר לתלמידים עם צרכים מיוחדים להיבחן באופן דומה עד כמה שאפשר לשאר התלמידים, ולבטא את הידע שלהם במבחן בצורה הוגנת. התאמות הן לא "הקלות", והן אמורות לתת מענה למוגבלות שאיתה מתמודדים אותם תלמידים, תוך שמירה על הערכה הוגנת ומהימנה, כמפורט במדיניות ההתאמות של ראמ"ה.

מתן התאמות חייב להתבצע באופן שוויוני ומסודר, על פי תהליכים שקבעה מערכת החינוך, כדי שבסופו של דבר נוכל לשקף בצורה אמינה את מצבם של תלמידי ישראל. לכן, אנו חייבים להתבסס על הרישומים הקיימים במערכות התפעוליות המשרדיות, דוגמת מערכת השילובית ומערכת פילוח התמיכות.

חשוב לזכור: במבחני ראמ"ה אין ציון אישי לתלמידים. הדיווח נעשה ברמה הבית-ספרית והכיתתית בלבד, דרך שיקוף החוזקות והאתגרים ביחס לבתי הספר הדומים.

לשיתוף

ראמ"ה היא גוף המחקר החברתי הגדול ביותר בישראל (למעט הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). כחלק מתהליכי המחקר שלנו, אנו בודקים סוגיות שונות במסגרת המבחנים והסקרים שלנו. הבדיקות הללו נועדו, בין היתר, להקטין חששות להטיות בדיווחים שלנו, ולהבטיח שכלי ההערכה שלנו עומדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר הקיימים.

בעוד חלק מהבדיקות שלנו נעשות בכלל הכיתות, בכל מבחן אנו בוחרים (באופן מדגמי לחלוטין) כיתות אותן אנו מגדירים כ"כיתות מדגם" או "כיתות מחקר". מבחינת בית הספר, אין משמעות לקיומן של "כיתות מחקר" שכאלה: הישגי התלמידים מדווחים באופן זהה ואחיד, ואנו משתמשים בשיטות פסיכומטריות שונות כדי להבטיח זאת. מבחינתנו בראמ"ה, לרוב נשלח לכיתות אלה צוות השגחה נפרד, הכולל שני משגיחים ולא אחד.

אל חשש: הבחירה היא כאמור מדגמית לחלוטין, על בסיס מחקר סטטיסטי, והעובדה שישנם שני משגיחים אינה קשורה בשום צורה לבית הספר ולהישגיו בעבר.

לשיתוף