השנה לא לימדנו את המקצוע, התלמידים מתמודדים עם קשיים ייחודיים. האם הם חייבים להיבחן?

ההערכה החיצונית במערכת החינוך נועדה לשקף לבית הספר, למחוז, למטה ולמדינה כולה תמונת מצב תקפה על רמת הידע והמיומנויות של כלל התלמידים, למעט מקרים חריגים הפטורים מהשתתפות, דוגמת תלמידים עולים, תלמידי החינוך המיוחד או תלמידי שילוב עם סל אישי.

לכן, מאז ומתמיד, במבחני ראמ"ה נדרשים להשתתף כלל התלמידים המחוייבים בתוכנית הלימודים הרשמית, ובכלל זה תלמידים בתוכניות ייחודיות, דוגמת כיתות תנופה לבגרות מלאה (תל"ם), מסלול בגרות רגיל (מב"ר), מרכזי חינוך טכנולוגיים (מח"טים) ואחרים. השתתפותם של כלל התלמידים מעבירה מסר חינוכי חשוב: הם חלק מרכזי וחשוב במערכת החינוך בישראל ויש להם תרומה של ממש בשיקוף מצב המערכת.

אנו מבינים שישנם מצבים חריגים, בהם למרות שקיימת חובה ללמד את תוכנית הלימודים - מקצוע מסויים לא נלמד לאורך השנה, או שבית הספר לא מצא מורים בעלי הכשרה מתאימה. ואולם, גם במקרים אלה, ההיבחנות היא חובה: על התלמידים להשתתף בהערכה החיצונית ולעשות כמיטב יכולתם. רק כך נוכל להביא תמונה תקפה, מהימנה והוגנת של כלל תלמידי ישראל, ולשקף את מצב בית הספר ומערכת החינוך.

חשוב לנו להזכיר שאין צורך להיערך למבחנים. איננו רוצים לפגוע בזמן הלמידה של התלמידים, ואיננו רוצים לייצר מתח ולחץ על המורים. תוצאות ההערכה אינן מדווחות בציון מספרי והדו"ח שאנו מעבירים לבתי הספר מציג את החוזקות והאתגרים בהשוואה לבתי ספר דומים.